top of page

Att tänka på inför en anställningsintervju

Uppdaterat: 20 dec. 2021Vet du vad du ska säga för att fånga rekryterarens intresse? Här kommer några tips och råd på i jakten på ditt drömjobb.

Gör din research

Förberedelse, förberedelse, förberedelse… ja ni förstår. När det är dags för intervju gäller det att komma väl förberedd. Gör ordentlig research på företaget, läs på hemsidan, se vilka tjänster/produkter de erbjuder, läs deras historia och vision. Uppdatera dig via deras sociala medier, där får du en bild av hur företaget syns och kommunicerar till målgrupp, kunder och framtida anställda.

Läs igenom annonsen (igen) så att du har uppdaterad bild av jobbet och vilka kvalifikationer som efterfrågas. Notera nyckelord, vilka kompetenser som önskas och formulera för dig själv på vilket sätt du lever upp till verksamhetens önskelista.

Ha för vana att spara ner jobbannonserna till jobb som du söker. Det är extra viktigt för dig som söker många jobb. Är du i jobbsökartagen är vårt tips till dig att ha ett system för vilka jobb du sökt, när du sökte när, vem som är rekryterande chef och varför du söker jobbet. På så sätt kan du lätt gå tillbaka till din ansökan och platsannonsen och på bästa sätt förbereda dig för intervjun.

Vet du vem som ska intervjua dig? Om inte, kolla upp det och titta på personens LinkedIn-profil. Kanske har ni gemensamma kontakter, kanske vill du ta en kontakt med er gemensamma kontakt för att förbereda dig inför intervjun. Då kan det också vara bra att nämna den gemensamma kontakten vid intervjutillfället.

OCH ha namnet på den du ska träffa i minnet när du kommer till företaget, anmäler dig vid porten/receptionen och presenterar dig med namn och namnet på den du ska träffa. Ett bra och professionellt första intryck är viktigt i alla sammanhang och där är anställningsintervjun är inget undantag.

Vanligaste intervjufrågorna

Det finns vanligare och mindre vanliga frågor vid en intervju. Vi har några favoritfrågor som vi gärna använder under intervjuprocessen och som vi vill dela med dig.

  • Hur kommer det sig att du har sökt det här jobbet?

  • Vad kan du bidra med?

  • Beskriv ditt nuläge, jobb/utbildningsmässigt?

  • Vilken relevant erfarenhet har du för det här jobbet?

  • Vad vill du utvecklas inom?

  • Avslutningsvis, är det något som jag inte har frågat dig om, som du vill lyfta fram om dig själv, som är bra för oss att känna till?

Sista frågan kan ses som en kort sammanfattning av frågorna ovan. Likaså din chans att sälja in dig själv om det är saker som du inte har fått möjlighet att berätta tidigare under intervjun.

När du svarar på frågorna ovan är det bra att ge korta exempel, från verkliga jobbsituationer. Är du i början av ditt yrkesliv, ny på arbetsmarknaden är det bra att ta exempel från skolan eller andra engagemang från vilka du har erfarenhet. Det kan vara från föreningsengagemang, fritidsintressen eller liknande.

Några till tips på vägen...

Planera hur du tar dig till intervjun. Kom i tid, ca 10-15 min innan avtalad tid. Förbered frågor som du själv vill ställa till den som intervjuar dig. Ett annat tips är att aldrig fråga om det som du lätt kan läsa dig till via hemsidan. Här kommer några frågor som kan vara bra att ställa: Hur mäts resultat för rollen? Vilka ingår i teamet? Vad ser ni som viktig för att lyckas i rollen? I slutet av intervjun, tack för att dem tog sig tid att träffa dig och efter intervjun är det trevligt att mejla kort och tacka för mötet.

Vi önskar dig lycka till på din intervju! Vill du träna intervjusituationen? Då rekommenderar vi dig att vara med i vårt mentorskapsprogram där övnings intervjuer ingår som ett delmoment.コメント


bottom of page