top of page

Bygga ditt nätverk och 10 LinkedIn tips

Uppdaterat: 20 dec. 2021

Hur nätverkar du digitalt? Har du gått igenom vilka som du har i ditt nätverk? Har du tänkt på vilka de i sin tur har kontakt med?Ordet nätverkande kan man tycka är något överanvänt. Vad betyder egentligen nätverkandet? Ibland kan det för någon kännas som ett stor MÅSTE och för någon annan en stor GLÄDJE. Det finns professionella och privata digitala nätverk. När man tar klivet in på arbetsmarknaden eller ser sig om för att byta jobb så är det alltid bra att gå igenom vilka nätverk man har och är med i.


Det kanske inte alltid är i det närmaste nätverket man har som kan ge det efterlängtade nya jobbet. För det mest är det vilka de i sin tur känner som kan leda till ett nytt arbete.


Hur nätverkar du digitalt? Har du gått igenom vilka som du har i ditt nätverk? Har du tänkt på vilka de i sin tur har kontakt med? Ta en kort stund och fundera på vilka du har i ditt nätverk.


Att be om hjälp

Det kan vara ett stort steg för vissa och inte för andra att be om hjälp. Det man ska ha i åtanke är att den personen du frågar blir oftast glad för frågan och för möjlighet att hjälpa till. Fundera på när någon fråga dig om hjälp? Hur kände du då? Visst växer man själv när man får möjlighet att hjälpa någon annan?


LinkedIN är ditt digitala jobbnätverk där du hittar jobbannonser, skapar kontakt med personer och följer företag.


10 tips hur du skapar en attraktiv LinkedIn profil

  1. Profilbilden: Det är viktigt att du har en representativ profil. Har du ingen bild riskerar du att inte vara den som en rekryterare väljer att kontakta.

  2. Skriva en sammanfattning: Här skriver du vad du kan, resultat du har bidragit till att skapa i dina yrkesroller och det du önskar bidra med i ditt nya jobb som du söker efter.

  3. Kompetenser: Det finns en sektion som heter kompetenser. Fyll i alla de branschkunskap specifika kunskaper som du har.

  4. Nyckelord: En rekryterare gör sökningar på specifika kompetenser och kunskaper. De erfarenheter en person har. Då gäller det för dig att skriva in dessa i din sammanfattning och även i de summeringar av arbetslivserfarenheter du har.

  5. Öppen för nya möjligheter: Söker du aktivt ett jobb så kan du i din profil aktivera så att det är synligt för rekryterare att du är öppen för nya möjligheter.

  6. Be om rekommendation: Kontakta de personer som du vill få en rekommendation av. De är precis som referenser och kommer att visas i din profil.

  7. Följa de företag som intresserar dig: Lägg till de företag som du är intresserade av att följa. Då får du alla deras uppdateringar och kan enkelt se när de söker efter personal.

  8. Skapa “en” jobbsökning för att få notiser till dig: Du kan göra en jobbsökning för de tjänster du söker. Kom ihåg att spara din sökning. På så sätt får du alla nya jobbannonser som matchar din sökning.

  9. Gilla andras och göra dina inlägg synliga: Var aktiv på LinkedIn och engagera dig i den bransch som du är intresserad av/att jobbar inom.

  10. Håll din profil uppdaterad: Se till att hålla din profil uppdaterad så att du blir mer synlig för rekryterare.


Stort lycka till med ditt digitala nätverkande!Comments


bottom of page