top of page

Nätverk är viktigt i ditt jobbsökande

Uppdaterat: 20 jan. 2022Hur nätverkar du? Har du koll på ditt nätverk? Visste du att mer än hälften* av alla svenskar fick sitt senaste jobb via sitt nätverk?

När du tar klivet in på arbetsmarknaden eller ser dig om efter ett nytt jobb, då är det alltid bra att gå igenom vilka nätverk du har och var dina kontakter jobbar. Det kanske inte alltid är personerna du har i ditt närmaste nätverk som kan leda dig till drömjobbet, utan vilka dina kontakter i sin tur känner. Alla har sina egna nätverk och genom dessa når du bredare än vad du kan föreställa dig.

Kartlägg dina nätverk

Under en vanlig vecka är du troligtvis med i en mängd olika sammanhang. Identifiera för dig själv vilka dina sammanhang är. Det kan vara på jobbet, gymmet, mataffären, skolgården, vid fotbollsplanen, kören, hundkursen eller på en utbildning. Några av alla dem du möter under en vecka har du säker redan som vänner på Facebook eller Instagram. När det handlar om jobbnätverk och mer professionella sammanhang är LinkedIn den naturliga plattformen.


Digitala nätverk

En del väljer att tydligt separera professionella och privata nätverk. Det här är såklart högst individuellt. Vi på Arbetsplats Mälaröarna vill belysa att alla nätverk och kontakter kan vara möjligheter till ditt nästa jobb eller ett nytt kapitel i din vardag och sysselsättning.


Den självklara plattformen för professionella nätverk är som sagt LinkedIn. Vårt första tips är därför att skapa en LinkedInprofil, om du inte redan har en. Kanske har du ett LinkedInkonto och en profil men är inte så aktiv där. Till dig är tipset att uppdatera din profil med det viktigaste.

Vad är då det viktigaste på LinkedIn? Det ligger i betraktarens öga och vi är alla olika men grundläggande är att ha uppdaterat profilen med rätt arbetsgivare, kontaktuppgifter och utbildning. När du skapar ett konto och lägger till arbetsgivare och utbildningar, eller uppdaterar befintlig profil med rätt information så kommer också Linkedin, automatiskt, att ge förslag på personer du kanske känner.


LinkedIn är idag världens största professionella nätverk med drygt 690 miljoner användare i över 200 länder och 37 % av alla svenskar använder LinkedIn. Det finns så klart mycket att säga om LinkedIn och tips för en bra profil, vi återkommer till det i framtida nummer.

Aktivera ditt nätverk

Om du söker jobb aktivt. Då är vårt andra tips att vara öppen och berätta att du söker ett nytt jobb, det kan låta självklart men på så sätt vet dina kontakter att du är tillgänglig. Det kan vara ett stort steg att be om hjälp i sitt jobbsökande, men personen du frågar om hjälp blir oftast väldigt glad att få hjälpa dig. Ha det gärna i åtanke nästa gång du kontaktar någon som du vill lära känna mer eller be om råd. De allra flesta gillar att hjälpa andra och vara generösa med sina nätverk.


Att “nätverka” kan tyckas övermäktigt. Det kan för någon upplevas som ett måste och för någon annan vara ett nöje. Våra tips till dig i ditt jobbsökande/nätverkande:

  • Håll ditt nätverk aktivt och dina kontakter personliga. Då blir det inte svårt att be om hjälp när du behöver det.

  • Var generös med ditt eget nätverk och koppla samman personer som du tror kan ha glädje av varandra.

  • Boka redan idag in en träff, det kan vara en promenad med någon du är nyfiken på och vill nätverka med.

  • Lägg till personer som du möter i din vardag på LinkedIn.

PS. Vi på Arbetsplats Mälaröarna vill såklart nätverka med dig. Lägg gärna till oss på LinkedIn. DS.


Är det något som du vill att vi lyfter upp och skriver om? Hör då av dig till oss hej@arbetsplatsmalaroarna.se. Tillsammans ökar vi sysselsättningen på Mälaröarna!


*Undersökning genomförd av SIFO och Ranstad 2019.

Comments


bottom of page