Tänk nätverk, nätverk, nätverk när du vill skapa en attraktiv LinkedInprofil. LinkedIn är den självklara plattformen för det digitala och professionella nätverkandet. LinkedIn är idag världens största professionella nätverk med drygt 690 miljoner användare i över 200 länder och 37 % av alla svenskar använder plattformen. Varje sekund tillkommer två nya användare. LinkedIn kan enkel förklaras som ett professionellt Facebook, ett socialt nätverk för din karriär. En nätverksplattform för att hitta nytt jobb eller hitta nya medarbetare.
Vi tänkte, i den här kolumnen, dela med oss av några tips om hur du kan använda dig av LinkedIn på bästa sätt, i jakten på ditt nästa jobb.
Det finns lika många tankar om vad som ska framgå av en LinkedInprofil som det finns rekryterare som använder LinkedIn i sitt arbete. Råden är många och här följer några tips från oss på Arbetsplats Mälaröarna, som vi tycker är bra att tänka på. Vi själva använder LinkedIn daglig dags, då som ett verktyg för att hitta kandidater, söka efter specifik kompetens och för att hålla oss uppdaterade om vad som händer på arbetsmarknaden. Via LinkedIn har vi koll på vår lokala arbetsmarknad, men en styrka med LinkedIn är att det inte är geografiskt avgränsat, här kan ni lika enkelt följa ett bolag i Sydostasien som att följa ett företag på Munsö. Lite häftigt tycker vi.
Optimera din LinkedInprofil
Steg ett, om du inte redan har gjort det, är att se över din profilbild. Hur din bild “ska” se ut beror på vad du vill kommunicera. Under pandemin har trenden varit mer personliga bilder än strikt professionella profilbilder. För inspiration, till val av bild, kan du alltid kika runt på dina kontakters och branschkollegors profilbilder. Har du inget foto? Vårt råd är då att du så snart som möjligt lägger till en profilbild. Det gör din profil mer personlig och lättare att komma ihåg. Be en vän ta en bild på dig, tänkt på helheten, att även bakgrunden kommunicerar, tips är att använda en vit vägg som bakgrund.
Nästa steg är att se över din titel. Den ska beskriva vad du kan och vad du kan hjälpa andra med, jobbmässigt. Fyll sedan på med detaljer kring dina anställningar, utbildning och kompetenser. Hur många anställningar ska du ta med? Det är faktiskt upp till dig. Vårt medskick är att vara konsekvent med beskrivningen av anställningarna, där företagsnamn, anställningstid och roll/befattning räcker långt.
Du kan även använda sektionen för kompetenser i din profil. Den visar vilka kompetenser du har utöver din utbildning och yrkeserfarenhet. Här kan du bland annat skriva in specialistkompetens, data- och branschkunskaper. Be gärna dina kursare, kollegor och chefer bekräfta dem.
När du nu uppdaterar din profil vill vi också tipsa dig om att be om rekommendationer. Rekommendationerna på LinkedIn fungerar som en referens, från personer som du arbetat eller studerat med. Där är det bra att fråga personer som både varit medarbetare såväl som i chefspositioner.
Var personligt professionell
LinkedIn är ditt digitala professionella nätverket. Våga var personlig. Var generös med ditt nätverk, tagga in andra personer i dina inlägg, koppla ihop personer med varandra. Lägg ut nyheter som berör din bransch, information som du vill dela och lyft personer i ditt nätverk.
Interagera på samma sätt som du skulle göra när du nätverkar fysisk. Är det någon som du vill få kontakt med skicka då ett kort personligt meddelande till personen. Det gör du i din kontaktförfrågan, berätta gärna där varför du vill vara kontakt med personen
Ser du ett inlägg i ditt LinkedInflöde som fångar ditt intresse och där du vill vara del i konversationen. Gilla då och kommentera inlägget. Allt du gör på LinkedIn breddar möjligheterna för nya kontakter, så var medveten om hur du interagerar och med syfte att bidra i ämnet och belysa en fråga utifrån dina erfarenheter.
Utöka ditt digitala nätverk
Det är inte alltid lätt att navigera kontaktförfrågningar. En del personer har en strategi för sina “LinkedIn-vänner”. Till exempel vems kontaktförfrågan ska jag acceptera och hur många kontakter är rimligt att ha? Vårt tips är att ta dig en funderare kring hur du vill använd dig av LinkedIn och vi rekommenderar dig att inte vara alltför restriktiv, för i grunden vill du nog öka ditt nätverk, vilket i sin tur kan leda till nya jobbmöjligheter.
När du själv skickar kontaktförfrågan rekommenderar vi att alltid skriva ett kort personligt meddelande i vilket du berättar varför du vill ha kontakt. Tänk brett när du bygger ditt nätverk på LinkedIn. Lägg till gamla kollegor, kursare och personer som du inspireras av.
Våra tips i korthet
Uppdatera din profil och se över din profilbild
Be om rekommendationer och bekräftelse av kompetenser
Gilla, kommentera och skriv inlägg
Var generös med att tagga personer och med ditt nätverk
Besök profiler, följ företag och personer som du inspireras av
Det finns inget facit, våga testa och tänk på att vara personligt professionell.
Ha en plan för ditt nätverkande, ladda ner LinkedIn-appen på din telefon och använd eventuellt restid till nätverkstid.
Lycka till med ditt digitala nätverkande. Vill du lära dig mer om Linkedin är du så klart välkommen att höra av dig till oss på hej@arbetsplatsmalaroarna.se
Comments