top of page

Stärk och optimera din LinkedIn profil genom rekommendation

Uppdaterat: 20 dec. 2021

Går du i jobbsökartagen och håller på att uppdatera din LinkedIn profil? Här kommer tips på hur du kan optimera din LinkedIn profil genom att lägga till rekommendationer från tidigare medarbetare och chefer.


Dina referenser på LinkedIn

Du har säkert redan fyllt i dina kompetenser till profilen, de som styrker vilka specifika arbetserfarenheter du har. Du hittar, precis där under, en sektion för rekommendationer som styrker arbetserfarenheter genom referens från din tidigare chef eller kollega. De är LinkedIns egna version av referenser som i rekryterarens öga är betydande när hen går igenom kandidaters ansökningar och intresseanmälan.


Hur många rekommendationer?

Det finns inget specifikt antal men tänk på att ha rekommendationer som sträcker sig över en längre period av din yrkeserfarenhet. Där är det bra att fråga personer som både varit medarbetare såväl som i chefspositioner. Söker du ditt första jobb är vårt tips att fråga efter rekommendation från någon av de projekt du varit delaktig i och eventuell praktikplats.


Vem ska jag fråga?

Gå igenom ditt nätverk och tänk ut vilka personer som du vill kontakta och fråga. Ibland kan det kännas svårt att fråga efter en rekommendation. Men tänk på att den du frågar blir glad över att få hjälpa till i ditt jobbsökande eller i bekräftelsen av dina kunskaper. Så våga fråga! Vårt tips är att skriva ett förslag på text som de kan redigera och godkänna alternativt be dem svara på några frågor som i sig skapar referens svaret.


Vad kan jag fråga?

Kom ihåg att rekommendationen inte behöver vara särskilt långt textmässigt utan innehålla det mest visande kring din yrkeskunskap. Här kommer ett exempel på fråga som du kan ställa till den person du vill ska lämna rekommendation: “Vill du skriva en kort rekommendation till som jag lägger till på min LinkedIn profil om hur det var att jobba tillsammans med mig, vilket projekt vi jobbade tillsammans med, vad jag bidrog med och vad resultatet blev. Tack på förhand.”


Tips på hur du skickar iväg en förfrågan om rekommendation:

  1. Gå till sektionen rekommendationer under kompetenser

  2. Välj - Be om en rekommendation

  3. Skriv in vilken person du vill kontakta

  4. Välj vilken relation ni har till varandra och din befattning

  5. Därefter formulerar du ett meddelande som du skickar iväg

  6. När du sedan fått din rekommendation skriv ett personligt meddelande och tacka för den.


Stort lycka till i ditt jobbsökande!


Comentários


bottom of page