top of page

Tips på hur du skapar en bra jobbansökan

Uppdaterat: 26 jan. 2022

Det kan vara svårt att formulera personligt brev och CV, med andra ord, få till en bra jobbansökan. Det gäller att sticka ut, nå fram med vem Du är och vad Du kan bidra med till jobbet du söker. Här kommer ett par tips från oss på Arbetsplats Mälaröarna, vad du kan tänka på, hur du formulerar dig och vad du kan undvika.


Vilken struktur ska jag ha på mitt CV?

Ditt CV, en meritförteckning, ska ge en övergripande bild av dig, vilka erfarenheter och kunskaper du har. Det kan ses som en beskrivning av vad du kan och har gjort på dina tidigare jobb. Kom ihåg att lägga dina senaste erfarenheter först, s.k. omvänd kronologisk ordning och var konsekvent med informationen. Anställningstid, namn på företag/organisation och befattning/roll tycker vi ska framgå av ditt CV. Vill du kan du med en eller två meningar, kortfattat berätta vad rollen innebar. Vår rekommendation är att hålla ditt CV på max två sidor.


Hur mycket information ska jag ta med?

Vårt tips är att du tar upp dina anställningar och erfarenheter som är relevanta till just det jobb du ska söka. Till dig som har lång arbetslivserfarenhet, du behöver inte ta med alla dina jobb. Till dig som söker ditt första jobb, du kan med fördel ta med flera projekt, kurser och samarbeten från din studie- eller fritid.


Kvalité före kvantitet när du skriver ditt personliga brev

I det personliga brevet är det viktigt att du får med nyckelorden från jobbannonsen. Innan du skriver din ansökan bör du noggrant läsa igenom annonsen. Rekryterare skriver jobbannonser där kunskaper och erfarenheter efterfrågas till just det specifika jobbet, sk nyckelord. Ha alltid nyckelorden i åtanke när du skriver din ansökan.


Vårt tips är att du börjar din ansökan med att berätta varför du är intresserad av tjänsten och vad du kan bidra med. Mycket av dina erfarenheter har du berättat om i ditt CV så det finns ingen anledning att återupprepa dessa i ditt personliga brev. Istället fokusera på vad du kan bidra med utifrån dina tidigare arbetslivserfarenheter.


Några korta tips till dig:

  • Läs alltid igenom din ansökan en extra gång så att du fångar upp eventuella stavfel.

  • Lyft fram vad du med genom dina samlade erfarenheter kan bidra med till det aktuella jobbet.

  • Utforma en standard ansökan/personligt brev som du sedan kan anpassa till just Det jobbet du söker.

  • Ta gärna hjälp av någon när du söker jobb, det tar tid att söka jobb och det kan vara roligare och kanske mer framgångsrikt att göra det tillsammans med någon.

Comments


bottom of page