Om arbetsplats mälaröarna
Initiativ för hållbart arbetsliv på Mälaröarna
Med nätverket i ryggen satsar gänget bakom Arbetsplats Mälaröarna sina ideella krafter för att fler ska hitta rätt jobb och rätt arbetskraft lokalt i kommunen.
Idén om Arbetsplats Mälaröarna tog form spontant, när några företagare dröjde sig kvar efter en nätverksträff för företagare i mars 2020. De hade börjat prata om de kommuninvånare som omfattas av den nya gymnasielagen, och kom efter en stund fram till att många skulle gynnas av en mer öppen och tillgänglig arbetsmarknad i kommunen.
– Vi tänkte att om företag här ute bara fick en chans att träffa de här ungdomarna, skulle det förmodligen uppstå bra matchningar. För ungdomarna skulle en anställning betyda att de får stanna i Sverige. Det finns ett antal stora arbetsgivare i kommunen som hittar sin arbetskraft utomlands. Om de kan få hjälp att upptäcka lokal arbetskraft kan vi öka sysselsättningen här, inte bara bland gymnasieungdomarna, säger Karin Sigge, HR-konsult, egenföretagare och den drivande kraften bakom Arbetsplats Mälaröarna.
Från arbetsmarknadsdag till karriärportal
Karin kallade ihop en arbetsgrupp som började planera en arbetsmarknadsdag på Ekebyhovs slott. Lagom när dagen hade börjat ta form och intresseanmälningar från lokala arbetsgivare hade börjat droppa in, blev det tydligt att våren 2020 inte var rätt tid att samla människor i en fysisk lokal.
Men då gick initiativkraften inte att bromsa. Istället för att ordna en arbetsmarknadsdag byggde arbetsgruppen upp en digital lösning för att matcha jobbsökande med lediga tjänster och guida både arbetsgivare och kandidater genom processen.
– Att rekrytera kan vara en krävande process. Där kan vi vara med och stötta och hjälpa arbetsgivaren att få upp ögonen för kandidater som kan passa, säger Annika Engström, marknadskonsult, egenföretagare och en del av arbetsgruppen.
Nätverket skapar möjligheter
Annika har en bakgrund inom opinionsbildning, bemanning och rekrytering som drivs av att få bidra till ett öppet arbetsklimat i kommunen genom nätverkande och dialog.
Både Karin och Annika är båda aktiva i Selma, ett företagarnätverk för kvinnor på Ekerö.
– Vi har Selma-nätverket i ryggen med en mängd olika kompetenser, erfarenheter och samlade kontaktytor med både arbetsgivare och arbetssökande. Genom nätverket kan vi öppna dörrar och vara proaktiva för att hitta synergier och samarbeten som gynnar den lokala sysselsättningen.
Nätverket är motorn i initiativet. Bränslet är viljan att bidra, men också att få utvecklas tillsammans.
Drivs av värderingar
Arbetsplats Mälaröarna drivs helt ideellt, alla bidrar för att de vill, med det de är bäst på.
– Vi har inte satt upp några kvantitativa mål med det vi gör. Vi drivs av våra värderingar och vår vilja att skapa en meningsfull sysselsättning för fler. Och ett mer hållbart arbetsliv för oss som bor på Mälaröarna. Våran målsättning är att få utvecklas tillsammans, öka sysselsättning och lära känna vår hemkommun ur ett arbetsmarknadsperspektiv, säger Karin Sigge.
Karriärrådgivning och mentorskap
Arbetsplats Mälaröarna är inte bara en jobbportal, utan erbjuder också mentorskap och karriärrådgivning för Mälaröbor som vill eller behöver byta riktning i yrkeslivet. Det kan handla om människor som blivit uppsagda på grund av covid-19 eller som har ett behov av att byta bransch. Plattformen och mötesplatsen kan öppna dörrar och skapa kontakter som leder vidare i karriären – mot en ny anställning, en ny bransch eller kanske ett eget företag.